Ο γιος μου ντύνεται στα ροζ – και (πολύ) καλά κάνει!

Δεν ξέρω αν συγκαταλέγεστε ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν το ροζ «κοριτσίστικο» χρώμα. Κατά τη γνώμη μου, το ροζ είναι απλά ένα ακόμα χρώμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο (αλλά και για πολλούς ακόμα) έχω αποφασίσει πως ο μικρός μου μπορεί και θα φοράει οποιοδήποτε χρώμα του αρέσει! Γιατί…

  • …αρκετά πια με τα στερεότυπα. Το ροζ είναι για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια. Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Κι επίσης γιατί το χρώμα να καθορίζει το φύλλο και γιατί εν γένει να υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός;
  • …δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν από την εμφάνισή του. Πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε ένα χρώμα να «μιλάει» για εμάς. Ένα χρώμα είναι απλά ένα χρώμα. Όπως ένα φόρεμα είναι απλά ένα φόρεμα και μια κορδέλα είναι κορδέλα – τίποτα περισσότερο. Κανείς δεν πρέπει να κρίνεται από το τι φοράει και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από νωρίς.
  • …το «κοριτσίστικο» δεν είναι κάτι κακό. Άντε κι ας αποδεχτούμε πως το ροζ είναι… κοριτσίστικο. Τι σημαίνει αυτό; Από πότε είναι κακό και γιατί; Όχι, το παιδί μου δεν είναι κορίτσι. Είναι αγόρι. Και μπορεί να κλαίει όσο θέλει, να φοράει ροζ και να παίζει με κούκλες!
  • …το φύλλο ή η σεξουαλικότητα δεν καθορίζεται από τα ρούχα, ούτε από το χρώμα τους. «Μην παίζεις με κούκλες, μην φοράς ροζ…»! Θαρρεί κανείς πως οι δύο αυτές ασχολίες είναι το προπύργιο του gay society. Φυσικά και δεν είναι. Αλλά και να ήταν… Τι σημαίνει αυτό; Τέτοιου είδους διαχωρισμοί και ετικέτες θα πρέπει να εκλείψουν και για να γίνει αυτό χρειάζεται να μπουν γερές και σωστές βάσεις από νωρίς. Είναι στο χέρι μας – ή, μάλλον, στο μυαλό μας!
  • …είναι απλά ρούχα! Τώρα, σοβαρά… Είναι απλά ένα χρώμα και είναι απλά ρούχα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να προσδίδουμε σε ένα κομμάτι ύφασμα νοήματα τα οποία δεν υπάρχουν!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s