Η αγάπη τους για τα γλυκά κρύβεται στο… DNA τους!

Αν προσπαθείτε να κάνετε τα μικρά σας να μισήσουν τα γλυκά, ξανασκεφτείτε το. Μάλλον το αντίθετο θα πετύχετε προσπαθώντας, μιας και η αγάπη τους για τη γλυκιά γεύση αποδεικνύεται άκρως… βιολογική! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, αποκάλυψε πως η έντονη επιθυμία των παιδιών για τα γλυκά είναι θέμα καθαρά βιολογικό. Βλέπετε, από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής τους τα νεογέννητα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τη γλυκιά από την αλμυρή γεύση και να προτιμούν ξεκάθαρα την πρώτη. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα… βοηθήσουμε να επιλέξουν “σωστά”, αλλά και να τα δουν με “άλλο μάτι”.

  1. Μετατρέπουμε, λοιπόν, τα αδιάφορα υγιεινά επιδόρπια σε… γλυκούς πειρασμούς! Π.χ. ένα απλό γιαούρτι, θα αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον αν το συνοδεύσουμε με φρουτάκια, λίγο μέλι ή λίγο ξύσμα μαύρης σοκολάτας.
  2. Ανακαλύπτουμε “έξυπνους” τρόπους για να δημιουργήσουμε υγιεινά (αλλά νόστιμα!) γλυκά. Γάλα με δημητριακά και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι με καρύδια και μέλι, ξηροί καρποί με σοκολάτα υγείας είναι κάποιες από τις επιλογές μας. Προσοχή! Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να δίνονται σύμφωνα πάντα με την ηλικία του παιδιού και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
  3. Φροντίζουμε να μην αντικαθιστούμε κανένα κυρίως γεύμα με γλυκό, και δεν χρησιμοποιούμε το γλυκό ως θέλγητρο για να αδειάσει το παιδί μας το πιάτο του.
  4. Πειραματιζόμαστε με πιο υγιεινές εκδοχές των βασικών υλικών. Τι σημαίνει αυτό; Π.χ. προτιμούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής άλεσης αντί για κανονικό ή σοκολάτα υγείας αντί για γάλακτος…
  5. Τέλος, προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε τα γλυκά ως μέσο επιβράβευσης. Ναι, κάποιες φορές είναι δύσκολο, σκεφτείτε, όμως, πως έτσι τα εξιδανικεύουμε ακόμα περισσότερο στα μάτια τους.

paidi_kai_glyka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s