Απόκριες: Η μεταμφίεση, του κάνει καλό!

Με το που θα κλείσει τα τρία του χρόνια, το μικρό μας είναι έτοιμο να βουτήξει στον κόσμο της μεταμφίεσης και να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά των διαφορετικών ρόλων – φανταστικών ή μη. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία αναπτύσσει τη φαντασία του παιδιού, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του και οξύνει τη σκέψη του μιας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η φαντασία με την εξυπνάδα δείχνουν να είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Τι άλλο έχει να κερδίσει το παιδί μας μέσα από τη διαδικασία της μεταμφίεσης;

  • Μαθαίνει να σκέφτεται «αλλιώς»:
    Τι σημαίνει αυτό; Ότι μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά του χαρακτήρα τον οποίο ενσαρκώνει. Αυτό, φυσικά, τελειώνει όταν η στολή μπει μέσα στην ντουλάπα. Αυτό, βοηθά επίσης τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
  • Αποκτά αυτοπεποίθηση:
    Ένα «φοβισμένο» παιδάκι μπορεί να μεταμορφωθεί φορώντας την φοβερή και τρομερή στολή του Spiderman ή του Ρομπέν των Δασών! Μάλιστα, μπορεί να κρατήσει και κάποια από τα «δυνατά» στοιχεία του χαρακτήρα ακόμα κι όταν βγάλει το κοστούμι του. Αυτό, θα γίνει φυσικά μόνο αν εμείς καλλιεργήσουμε το έδαφος. Δεν παραλείπουμε, λοιπόν, να του λέμε πόσο όμορφο είναι με ή χωρίς αυτή!
  • Απελευθερώνεται:
    Κίνηση και έκφραση περνούν σε άλλη διάσταση! Παράλληλα, εκτός από τη φαντασία, εξασκείται η κίνηση, ο λόγος και η σκέψη – στοιχεία τα οποία αλλάζουν σύμφωνα με τον χαρακτήρα που υποδύεται το μικρό μας. Αυτός, μπορεί να είναι βγαλμένος από τα παραμύθια (Zoro, Spiderman κ.λπ.), μπορεί όμως να προέρχεται κι από την καθημερινή μας ζωή (γιατρός, δασκάλα κ.λπ.).

 Κι αν φοβάται να ντυθεί;
Πολλές φορές, συνήθως στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά εκδηλώνουν φόβο απέναντι στο άγνωστο. Λόγω του ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ακόμα το φανταστικό από το πραγματικό συγχέουν τις καταστάσεις και νομίζουν πως… μια φορά βάτραχος, για πάντα βάτραχος! Σε αυτή την περίπτωση, ενστερνιζόμαστε τους φόβους του παιδιού μας, δεν το αποπαίρνουμε και σε καμία δεν το κοροϊδεύουμε. Αντίθετα, μάλιστα, συζητάμε μαζί του και προσπαθούμε να το κάνουμε να δει θετικά το κομμάτι της μεταμφίεσης. Εν ανάγκη, μεταμφιεζόμαστε εμείς μπροστά του και στη συνέχεια βγάζουμε τη στολή μας ούτως ώστε να δει πως παραμένουμε αυτοί ακριβώς που ήμασταν προτού τη φορέσουμε. Όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν πιέζουμε το μικρό μας να ντυθεί, του προτείνουμε όμως αν θέλει να ξεκινήσει φορώντας μόνο κάποια αποκριάτικα αξεσουάρ, π.χ. μια αστεία περούκα, ένα καπέλο ή μια παράξενη ζώνη.

 

(Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στην ιστοσελίδα happymom.gr)  

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s