Τι θα ντυθούμε… σήμερα;

Χιονάτη; Σταχτοπούτα ή Ρομπέν των δασών; Πριν αποφασίσετε κάντε μια αναγνωριστική βόλτα στα… παραμύθια! Πού ξέρετε, μπορεί στις σελίδες ενός βιβλίου να κρύβεται ένας χαρακτήρας ο οποίος να μπορεί να «αποδοθεί» τέλεια από το μικρό σας! Ρίξτε μια ματιά στα βεστιάρια και πάρτε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να είναι η φετινή στολή σας. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο, λιγότερα χρήματα και προσπαθήστε να χαρίσετε στα παιδιά σας μια μοναδική, χειροποίητη στολή που δεν θα μοιάζει με κανενός άλλου παιδιού! Επιλέξτε τη παρέα, σχεδιάστε τη στο χαρτί (πάνω-κάτω, ξέρουμε πως δεν είναι και τόσο εύκολο) και βάλτε το μικρό σας στη διαδικασία της προετοιμασίας της. Τέλος, παίξτε μαζί του παιχνίδια ρόλων και βοηθήστε το να «δώσει ζωή» στον χαρακτήρα του.

Γνωρίζετε ότι…
…οι μεταμφιέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών; Μαγικά καπέλα, σούπερ παπούτσια κι απίθανες μπέρτες οδηγούν τα παιδιά σε έναν φανταστικό, παραμυθένιο κόσμο απαραίτητο για την ψυχική τους ανάπτυξη. Ένα «παιχνίδι ρόλων» βάζει το παιδί σε μια διαδικασία σκέψης πέρα από αυτή που έχει συνηθίσει. Προσπαθεί και μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Από τη μεριά, δηλαδή, του εκάστοτε χαρακτήρα που «ενσαρκώνει». Μέσα από τη μεταμφίεση, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, απελευθερώνουν τις εκφραστικές τους ικανότητες και εξασκούν –πέρα από τη φαντασία τους- την κίνηση, τον λόγο και τη σκέψη τους προσποιούμενα κάθε φορά έναν διαφορετικό χαρακτήρα, οποίος μπορεί να είναι βγαλμένος από τα παραμύθια (κοκκινοσκουφίτσα, Spiderman, κλπ), μπορεί όμως να προέρχεται κι από την καθημερινή μας ζωή (δασκάλα, γιατρός, κλπ.)! Για όλους αυτούς του λόγους, λοιπόν, αξίζει να μην φυλάξετε τις αποκριάτικες στολές και τα αξεσουάρ σας στο πατάρι… Έτσι, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όποτε θελήσετε, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου 😉

(Με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στην ιστοσελίδα happymom.gr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s