Εμείς, αυτό και… το Μυστήριο!

Δεν υπάρχει «καλύτερη» βάφτιση για το μικρό μας από αυτή που εμείς και ο σύντροφός μας έχουμε σκεφτεί. Με λίγη οργάνωση, σίγουρα θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όλες μας τις σκέψεις… Βλέπετε, η σωστή οργάνωση είναι το Α και το Ω πρώτον για να μην ξεχάσουμε τίποτα, δεύτερον για να μην αγχωθούμε και τρίτον για να απολαύσουμε την κάθε στιγμή δίχως απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Εκτός από την επιλογή του νονού, λοιπόν, υπάρχουν κάποια ακόμα πράγματα τα οποία θα πρέπει να σκεφτούμε. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε…

Πού και πότε θα γίνει η βάφτιση:
Πρόκειται για το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε και το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί με τον σύντροφό μας. Τα βαφτίσια θα θέλαμε να γίνουν σε κάποια εκκλησία της ενορίας μας ή σε ένα γραφικό εκκλησάκι έξω από την πόλη; Σε αυτό, φυσικά, ρόλο θα παίξει και η εποχή που θα βαφτίσουμε το μικρό μας. Βλέπετε, δεν είναι και τόσο εύκολο να ξενιτευόμαστε μέσα στο καταχείμωνο… Η πλειοψηφία των γονιών επιλέγουν ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες για τα βαφτίσια του μωρού τους. Όχι άδικα… Οι ζεστές ηλιαχτίδες επιτρέπουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – αρκεί, φυσικά, να μην καίνε και τόσο… Αφού καταλήξουμε στο πότε και στο πού, επικοινωνούμε με την εκκλησία ούτως ώστε να δούμε πότε υπάρχει ελεύθερη ημερομηνία και κάνουμε έγκαιρα την κράτηση.
Tip: Κάποιοι ναοί δέχονται κρατήσεις ακόμα και τέσσερις με έξι μήνες πριν την ημερομηνία της βάφτισης! Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, λοιπόν, τόσο το καλύτερο.

Πόσοι φίλοι μας θα έρθουν;
Αυτό, ήταν ένα δίλημμα που ανέκαθεν προβλημάτιζε τους γονείς – πόσω μάλλον τώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης τα περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, τόσο οι γονείς, όσο και οι παππούδες θα θέλουν κοντά τους όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα… Σίγουρα, ανάμεσα σε αυτά θα υπάρχουν και κάποιοι λιγότερο στενοί φίλοι και συγγενείς, ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των ατόμων δεν θα πρέπει να μας προκαλεί άγχος. Έτσι, λοιπόν, βάζουμε κάτω τα πρόσωπα, ζητάμε και από τους γονείς μας να κάνουν το ίδιο και καταλήγουμε στον τελικό αριθμό σύμφωνα πάντα με τον οικονομικό προϋπολογισμό μας.
Tip: Ξεκινάμε να κάνουμε τη λίστα όσο το δυνατό πιο νωρίς, ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος να συζητήσουμε τυχόν αλλαγές με τους γονείς μας, αποφεύγοντας έτσι μικρο-παρεξηγήσεις της τελευταίας στιγμής…

Παρτάκι: Ναι ή όχι;
Τι θα θέλαμε να κάνουμε μετά τη βάφτιση; Οι εναλλακτικές είναι πολλές: Φαγητό έξω ή στο σπίτι με τους γονείς, παρτάκι στο σπίτι ή σε κάποιο χώρο ή φαγητό επίσης στο σπίτι με catering ή σε χώρο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ό,τι κι αν επιλέξουμε (εκτός από το φαγητό με τους γονείς) θα πρέπει να καταλήξουμε στο πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι μας. Θα έρθουν όλοι όσοι θα είναι στην εκκλησία ή θα επιλέξουμε τους πιο στενούς μας φίλους και συγγενείς; Όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή μας και –φυσικά– από το χρηματικό ποσό που θα θέλαμε να διαθέσουμε.
Tip: Σε περίπτωση που επιλέξουμε να κάνουμε ένα πάρτι είτε στο σπίτι μας, είτε σε κάποιο άλλο χώρο, καλό θα ήταν να κλείσουμε από νωρίς τόσο τον χώρο, όσο και όλα τα παρελκόμενα τα οποία μπορούν να δώσουν αυτό το «κάτι διαφορετικό» στη γιορτή μας. Κλόουν, ταχυδακτυλουργοί, παραδοσιακά καροτσάκια με παγωτά, cup cakes, γλειφιτζουράκια και άλλες λιχουδιές, αλλά κι ένας dj ο οποίος θα παίζει τα αγαπημένα τραγούδια μικρών και… μεγάλων είναι κάποιες από αυτές τις extra εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

Για όλα τα υπόλοιπα (προσκλητήρια, δικαιολογητικά, μπομπονιέρες, κ.λπ.) μείνετε συντονισμένοι… Τις επόμενες ημέρες θα τα αναλύσουμε ένα προς ένα 😉

 

(Δημοσιεύθηκε στο «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s