Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να βαφτίσω το μωράκι μου;

Αλήθεια, υπάρχει «ιδανική» ηλικία για να βαφτίσουμε το μικρό μας; Σίγουρα, όχι. Κάθε ηλικία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το θέμα είναι να τα ζυγίσουμε και να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή που θεωρούμε πιο κατάλληλη τόσο για εμάς, όσο και για το μωρό μας.

Μέχρι 6 μηνών: Είναι ένα τόσο δα μωράκι. Αυτό σημαίνει πως ούτε τους νονούς θα κουράσει τόσο μικρό που είναι, ούτε τη μαμά και τον μπαμπά. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να κουράσει τους πάντες με το κλάμα του… Βέβαια, το «νεαρό της ηλικίας» του το κάνει ευαίσθητο σε κρυολογήματα και ιώσεις κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και γρήγοροι στους χρόνους γδυσίματος-ντυσίματος.

Από 6 έως 12 μηνών: Μαζί με την ηλικία, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και… οι αντιδράσεις του μικρού μας, το οποίο θα απορεί γιατί το έχουμε παραδώσει στο νονό και δεν κάνουμε βήμα για να το πάρουμε και πάλι στην αγκαλιά μας. Προκειμένου να νιώσει πιο άνετα μαζί του, καλό θα ήταν να έχουμε φροντίσει να αναπτύξουν στενές σχέσεις το διάστημα πριν από το Μυστήριο.

Από 1 έως 2 ετών: Δύσκολο να κουμαντάρει κανείς ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία και ακόμα πιο δύσκολο να το πείσει να καθίσει στην αγκαλιά του πάνω από… πέντε λεπτά! Η μέση του νονού θα χρειαστεί σίγουρα φυσιοθεραπεία μετά το Μυστήριο…

Από 2 έως 3 ετών: Το καλό σε αυτή την ηλικία είναι ότι μπορούμε να προετοιμάσουμε το μικρό μας για όλα όσα πρόκειται να συμβούν, κάνοντάς το να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό, βέβαια, δεν μας εγγυάται την απολύτως επιτυχή –δηλαδή δίχως γκρίνιες– έκβαση του Μυστηρίου… 

Extra Tip: Μακάρι να γινόταν να ήμασταν σίγουροι ότι το μικρό μας θα χαίρει άκρας υγείας την ημέρα της βάφτισης. Δυστυχώς οι ιώσεις καραδοκούν και δεν επιλέγουν πότε θα χτυπήσουν. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το μικρό μας αδιαθετήσει, συμβουλευόμαστε κατευθείαν τον παιδίατρο. Αν μας πει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναβάλουμε τη βάφτιση, ακολουθούμε το πρόγραμμά μας, απλά παρακαλούμε τον παππά να μην «τραβήξει πολύ» η όλη διαδικασία. Αφού ολοκληρωθεί το Μυστήριο, τακτοποιούμε το μικρό μας στο καροτσάκι ή την καλαθούνα του και το αφήνουμε να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. 

 

(Δημοσιεύθηκε στο «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s