Να κοιμηθώ μαζί με το μωρό μου;

Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο βασανίζει σχεδόν όλες τις μαμάδες. Αν συγκαταλέγεσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτές, τότε, μια ματιά στα υπέρ και τα κατά μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις…

Γιατί να κοιμηθώ αγκαλιά με το μωρό μου;

  • Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όταν η μαμά κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, διευκολύνεται ο βραδινός θηλασμός.
  • Επιπλέον, ο ύπνος της μαμάς και του μωρού στο ίδιο κρεβάτι, βοηθάει τη νέα μαμά να συγχρονίσει τον κύκλο του ύπνου της με αυτόν του νεογέννητου μωρού της.
  • Όταν κοιμούνται μαζί με τη μαμά τους, τα μωράκια αποκοιμούνται ευκολότερα κι αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα τα παίρνει πιο γρήγορα ο ύπνος.
  • Το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τη μαμά τους, βοηθάει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύχτα.
  • Τέλος, βοηθάει τους γονείς να αποκτήσουν μια αίσθηση οικειότητας μαζί με το μωρό μιας και, λόγω δουλειάς, δεν το βλέπουν πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.

 Γιατί να μην κοιμηθώ αγκαλιά με το μωρό μου;

  • Το να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με ένα τόσο δα πλασματάκι ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά του. Κι αν το χτυπήσεις κατά λάθος όσο κοιμάσαι;
  • Γιατί τελικά θα καταλήξεις να κοιμάσαι λιγότερο… Ο παραμικρός θόρυβος του μικρού σου θα σε ξυπνάει κι έτσι θα διακόπτεις διαρκώς τον ύπνο σου.
  • Γιατί τελικά και το μικρό σου θα κοιμηθεί λιγότερο με εσένα και το μπαμπά του να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι.
  • Δεν θα μπορείς να βρεθείς ερωτικά με το σύντροφό σου, εάν το μωρό σας κοιμάται εκεί. θα είναι στο ίδιο κρεβάτι.
  • Το μωρό σου δε θα νιώθει ασφαλές να κοιμηθεί μόνο του στο μέλλον. Θα θέλει πάντα να νιώθει δίπλα του τη μαμά εσένα ή τον μπαμπά του.

**Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πριν επιλέξεις, σκέψου καλά, τόσο το παρόν, όσο και… το μέλλον του μωρού σου!**

Και να θυμάσαι…: Σε κάθε περίπτωση, το νεογέννητο μωράκι δεν έχει ακόμα συνείδηση του εαυτού του. Νιώθει προέκταση της μητέρας του και την έχει ανάγκη όλο το 24ωρο! Μάλιστα, τα θηλάζοντα βρέφη αυξάνουν τη δραστηριότητά τους και τη διάρκεια του θηλασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας την το πιο δύσκολο «κομμάτι» του 24ώρου για τη νέα μητέρα. Έτσι, λοιπόν, όσο διαρκεί ο αποκλειστικός θηλασμός και έως το μικρό βρέφος αποκτήσει ωράριο που να μοιάζει με εκείνο των γονέων του, θα ήταν ιδανικό να μοιράζεται τον ίδιο χώρο με τη μητέρα του, κατά προτίμηση κοντά της, δίπλα στο κρεβάτι της, σε ένα λίκνο που θα παρέχει άμεση και γρήγορη επαφή μητέρας-παιδιού, χωρίς το φόβο κάποιου ατυχήματος κατά τη διάρκεια που η μητέρα θα αποκοιμηθεί.

 

(Με τη συνεργασία του Ανδρέα Γ. Πυροβολάκη, Παιδίατρος, MD)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s