Η οργάνωση “οδηγεί” στην εξυπνάδα…

Πεταμένα παιχνίδια δεξιά κι αριστερά, ρούχα παντού, βιβλία και τετράδια διασκορπισμένα είναι μια εικόνα που θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε. Πώς; Οργανώνοντας και αξιοποιώντας όσο το δυνατό πιο απλά τους χώρους του δωματίου. Η τακτική του «κουτιού-μπαούλου» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες στα παιδικά δωμάτια. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι πέρα για πέρα σωστή. Το να μαζέψει το παιδί τα πέντε-δέκα παιχνιδάκια που είναι πεσμένα στο πάτωμα και να τα ρίξει μέσα στο κουτί δεν βοηθά το παιδί πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσει την αξία τους.

Οι εναλλακτικές μας…

Μια μικρή βιβλιοθήκη με δυο τρία βιβλία -που θα ανανεώνονται όταν έχουν διαβαστεί- στο ένα ράφι, με ένα δύο κουκλάκια στο άλλο, με 2 επιτραπέζια παιχνίδια και ένα σετ ζωγραφικής είναι ένα απλός τρόπος να μάθει το παιδί όχι μόνο να «ταξινομεί» τα πράγματά του, αλλά και να τα «ελέγχει». Επίσης, γλιτώνει στο παιδί χρόνο και εκνευρισμό μιας και δεν θα χρειάζεται να ψάχνει με τις ώρες όλα τα κουτιά για να βρει «αυτό το συγκεκριμένο κόκκινο αυτοκινητάκι» που θέλει. Τέλος, δεν ξεχνάμε να οργανώσουμε το δωμάτιο με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να έχει απόλυτο «έλεγχο» των πραγμάτων του (αποφεύγουμε δηλαδή να τοποθετούμε αντικείμενα εκεί που δε φτάνει) και να μπορεί να βλέπει και να «ταξινομεί» τα πράγματά του, μιας κι ένα καλά οργανωμένο δωμάτιο συμβάλλει στην ενίσχυση της νοημοσύνης και της μνήμης των παιδιών.

Το όφελος…

Αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική, έδειξαν ότι ένα ανοργάνωτο, χαοτικό περιβάλλον μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία της μάθησης και στη συγκέντρωση των παιδιών.

shutterstock_575498449shutterstock_575498335-2

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s