Τι κάνει το μωρό μας ευτυχισμένο σε κάθε ηλικία;

Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένα μωρό –τουλάχιστον απ’ όσα γνωρίζω εγώ– δεν είναι διαρκώς χαμογελαστό… Κάποια στιγμή σίγουρα θα γκρινιάξει, θα στραβομουτσουνιάσει, θα κλάψει. Αυτός είναι ο κανόνας και –μεταξύ μας– δεν νομίζω να υπάρχει εξαίρεση, αφού το κλάμα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου το μωρό επικοινωνεί μαζί μας. Εκτός από αυτόν, όμως, αυτό το τόσο δα πλασματάκι έχει ακόμα ένα μέσο επικοινωνίας. Έναν πραγματικό άσσο στο μανίκι του, που όταν τον χρησιμοποιεί μας στέλνει στα ουράνια! Ποιός είναι αυτός; Το γέλιο του! Αυτό το σπαρταριστό γελάκι το οποίο συχνά-πυκνά συνοδεύεται από σαλάκια κι έντονες κραυγούλες και μας κάνει να θέλουμε να το ακούμε και να το βλέπουμε ξανά και ξανά. Αυτό επιστρατεύει όταν χαίρεται, όταν διασκεδάζει, όταν είναι ευτυχισμένο. Άραγε υπάρχει τρόπος να το βλέπουμε διαρκώς χαμογελαστό; Φυσικά! Αρκεί να ανακαλύψουμε τι το κάνει ευτυχισμένο σε κάθε ηλικία και να… κινηθούμε ανάλογα! Έχουμε και λέμε…

Από 0-3 μηνών: Η φωνή μας, η μυρωδιά μας, το άγγισμά μας και, φυσικά, η εκπλήρωση των βασικών αναγκών του (φαγητό, καθαριότητα, ύπνος) είναι όλα όσα χρειάζεται το μωρό σε αυτή τη φάση της ζωής του.  

Από 3-6 μηνών: Το πρόγραμμα είναι ένα βασικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε. Είναι σημαντικό να ξέρει το μικρό μας τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά. Έτσι, λοιπόν, φροντίζουμε από νωρίς να το «δημιουργήσουμε» μία ρουτίνα την οποία θα τηρούμε όσο το δυνατό πιο πιστά. Αυτό, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητά μας. Ένα χαλαρωτικό μασαζάκι, ένα νανούρισμα ή ένα παραμύθι είναι κάποια από εκείνα τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά.  

Από 6-12 μηνών: Παιχνίδια, παιχνίδια κι άλλα παιχνίδια! Το μόνο που θέλει το μικρό μας είναι να ασχολούμαστε μαζί του όσο το δυνατό περισσότερο! Λίγη κουβεντούλα, λίγη εξάσκηση σε ένα «μαγικό» χαλάκι δραστηριοτήτων και μια ζεστή αγκαλιά το φέρνουν ακόμα πιο κοντά μας και το κάνουν να νιώθει πιο ευτυχισμένο από ποτέ. 

Από 1 έτους: Από τη στιγμή που θα αρχίσει να περπατάει, το μόνο που θα θέλει να κάνει το αγγελούδι μας είναι να εξερευνά διαρκώς τον κόσμο που το περιβάλει. Τίποτα δεν το κάνει πιο ευτυχισμένο, λοιπόν, από το να μας βλέπει να τρέχουμε ξωπίσω του και να του χαρίζουμε διαρκώς νέες αφορμές για εξερεύνηση!

 

(Δημοσιεύθηκε στο «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s