Αγγίζω και μαθαίνω (την Άνοιξη στη φύση)!

Τα παιδιά λατρεύουν κάθε είδους εξόρμηση στη φύση. Από το απέραντο δάσος και το γραφικό παρκάκι της γειτονιάς μέχρι τον μικρό κηπάκο περιμετρικά του σπιτιού μας –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν το ίδιο καλά στην πυλωτή της πολυκατοικίας ή στο ανθοστόλιστο μπαλκόνι μας! Όταν μάλιστα οι μικρές ή μεγαλύτερες «εξορμήσεις» μας εμπλουτίζονται με διασκεδαστικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες, τότε, το κέφι εκτοξεύεται στα ύψη!

Φανταστείτε τη φύση σαν ένα απέραντο μουσείο, το οποίο όμως είναι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα μουσεία που υπάρχουν! Γιατί; Επειδή στη φύση όλα είναι ζωντανά και, επιπλέον, αν θέλουμε, μπορούμε να αγγίξουμε τα πάντα (με προσοχή όμως)!

Εμπρός λοιπόν καλά μου… χεράκια!

Αν δεν πιάσουν, δεν θα μάθουν. Η αφή είναι ένα από τα βασικά μέσα που διαθέτουν τα μικρά μας για να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλει. Τι καλύτερο λοιπόν από το να τα παροτρύνουμε να εκμεταλλευτούν την περιέργεια τους και να αγγίξουν (σχεδόν) τα πάντα στο πέρασμά τους!

  • Ένα παγκάκι στη σκιά είναι πολύ πιο δροσερό από εκείνο που λούζεται κάτω από τον ζεστό ήλιο. Απίστευτο το πόσο δυνατός είναι!
  • Το είπαμε ξανά: Όλα τα δέντρα και τα λουλούδια δεν είναι ίδια. Αυτό, μπορούμε να το διαπιστώσουμε όχι μόνο κοιτάζοντάς τα, αλλά αγγίζοντας τον κορμό και τα φύλλα τους. Ο κορμός κάποιων δέντρων είναι τραχύς, ενώ άλλα έχουν πιο λείους κορμούς. Τα φυλλαράκια ορισμένων λουλουδιών είναι λεία (π.χ. το τριαντάφυλλο), ενώ άλλα είναι βελουτέ (π.χ. το γεράνι).
  • Το έδαφος μπορεί να διαφέρει τόσο από το ένα μέρος στο άλλο. Το χώμα μπορεί να είναι στεγνό σαν άμμος ή υγρό σαν πηλός. Το ίδιο ισχύει και με τα χαλικάκια και τις πετρούλες. Δεν έχουν όλα το ίδιο σχήμα, ούτε την ίδια υφή.

DIY Ιδέα!

Το Πάσχα πλησιάζει και μία βόλτα στη φύση μπορεί να αποδειχτεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να οργανώσουμε ένα εργαστήρι στολισμού… λαμπάδας! Οι εναλλακτικές μας; Πολλές… Αλείφοντας επάνω της ρευστή κόλλα και βουτώντας στη σε λίγη άμμο μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα μοτίβα, ακόμα και να καλύψουμε ένα ολόκληρο κομμάτι της. Λίγο άχυρο ή σχοινάκι και λίγα κοχυλάκια αρκούν για να της χαρίσουμε ένα μοναδικό, νησιώτικο στυλ. Ξερά φύλλα (που θα πρέπει να τοποθετηθούν μακριά από το φιτίλι), αποξηραμένα λουλούδια και κλαδάκια –τα οποία, αν θέλουμε, μπορούμε να έχουμε χρωματίσει– είναι όλα όσα θα χρειαστούμε για να δημιουργήσουμε τη λαμπάδα του… δάσους. Ένα ξωτικό ή μια νεράιδα στερεωμένη στο κέντρο της, μπορούν μάλιστα να την μετατρέψουν από unisex σε αγορίστικη ή κοριτσίστικη!

 

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s