“Μαθήματα” στη φύση

Ο χειμώνας αποσύρεται σιγά-σιγά από τις καρδιές, τη διάθεση και την καθημερινότητά μας. Οι πρώτες αχτίδες του ανοιξιάτικου ήλιου ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα και ο καιρός μας καλεί να πάρουμε το μικρό μας και να ξεχυθούμε στα πάρκα και τις πλατείες που αρχίζουν να γεμίζουν με λουλουδένια χρώματα κι αρώματα! Η επαφή των παιδιών με τη φύση και η έκθεσή τους στον καθαρό αέρα –ο οποίος έχει αρχίσει να γίνεται «είδος πολυτελείας» για πολλές από τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων– είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας (μετά, φυσικά, από την αγάπη μας). Ένας «χαλαρός» περίπατος… Μια βόλτα στο πάρκο για «άνευ όρων» παιχνίδια… Οι «εκτός σπιτιού» δραστηριότητες θεωρούνται πραγματικά ανεκτίμητες για τα παιδιά μας, αφού συμβάλλουν τόσο στην σωματική, όσο και στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

 Τι μπορεί να “διδάξει” μια βόλτα σε ένα παιδί ηλικίας από 3 ετών και πάνω;

Ο περιορισμένος χώρος ενός διαμερίσματος, οι αντιστρόφως ανάλογες με την ηλικία τους «υποχρεώσεις», η κούραση και η ένταση της μαμάς και του μπαμπά, πολλές φορές «αφαιρούν» από τα μικρά μας την παιδική τους αθωότητα και ξεγνοιασιά. Ένας περίπατος όμως στην εξοχή ή στο κοντινό μας παρκάκι, μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών μας για δράση, περιπέτεια, ελευθερία! Στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν στο DNA τους! Το «κλειδί» για να τους προσφέρουμε μια καθημερινότητα πιο κοντά στα μέτρα τους, είναι απλά να επιστρέψουμε στα παιδιά μας να νιώσουν… παιδιά!

Τα δώρα της βόλτας…

  • Η έντονη δραστηριότητα στους ανοιχτούς χώρους βοηθά τα παιδιά να αποβάλλουν την ένταση και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους ούτως ώστε να μπορέσουν αργότερα να εστιάσουν σε δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερη «αυτοπειθαρχία» και προσοχή. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι έρευνες που αποδεικνύουν στην συσχέτιση άσκησης και καλών σχολικών επιδόσεων.
  • Τα ζώα, τα πουλιά, τα λουλούδια, οι άνθρωποι… Ζούμε όλοι μαζί στη Γη και ο καθένας εξαρτάται από τον άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, να το αγαπάμε και να το προστατεύουμε. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι φυσικά να το γνωρίσουμε. Κάπως έτσι ξεκινά η άκρως ενδιαφέρουσα ενότητα της «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» μέσα από την οποία τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση, να μάθουν από τι κινδυνεύει και τι μπορούν να κάνουν για να την προστατεύσουν! Ένα ζευγάρι κιάλια, ένας μεγεθυντικός φακός και ένα βαζάκι –στο οποίο μπορούν να «φιλοξενούν» κάποια έντομα και να τα παρατηρούν– είναι κάποιες από τις εναλλακτικές που μπορούμε να τους δώσουμε προκειμένου να δουν τον κόσμο και τη φύση με… άλλα μάτια! Βασική προϋπόθεση; Τα έντομα θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους (δηλαδή στη φύση όπου και ανήκουν) αμέσως μετά την παρατήρηση!
  • Φτιάχνοντας ένα κάστρο στην άμμο ή συνθέτοντας ένα κολάζ με υλικά από τη φύση με τη βοήθειά μας (Προσοχή! Δεν κόβουμε τίποτα! Χρησιμοποιούμε μόνο ότι βρίσκεται ήδη κάτω…), ενεργοποιείται η φαντασία και η δημιουργικότητα των μικρών μας καλλιτεχνών και προάγεται η λεπτή κινητικότητά τους.
  • Πως πλησιάζουμε νέους ανθρώπους; Πώς μπορούμε να κάνουμε καινούργιους φίλους; Μια βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιά μας είναι η τέλεια ευκαιρία για να βοηθήσουμε το μικρό μας να συναναστραφεί με παιδάκια κάθε ηλικίας. Αυτό, θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει να επικοινωνεί μαζί τους. Να προσφέρει τη βοήθειά του στα μικρότερα παιδιά και να δέχεται βοήθεια από τα μεγάλα. Να συνεργάζεται μαζί τους και να μοιράζεται τα παιχνίδια του.
  • Τα ομαδικά παιχνίδια εκτός από διασκέδαση, κρύβουν και… κανόνες. Πόσο εύκολο είναι για το μικρό μας να μάθει να ακούει και να συμμορφώνεται με τους κανόνες ενός παιχνιδιού; Να μια πολύ καλή ευκαιρία για να το ανακαλύψουμε!

 Δεν ξεχνάμε…

Διαφορετικότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι το οποίο θα πρέπει τα παιδιά να κατανοήσουν και να «αποδεχτούν» προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τον κόσμο που τα περιβάλλει. Ένας χώρος λοιπόν όπως αυτός του πάρκου ή της παιδικής χαράς, είναι η τέλεια ευκαιρία για να το κάνουν. Άλλωστε το παιχνίδι δεν κοιτά ούτε εμφάνιση, ούτε χρώμα, πολλές φορές δεν κοιτά ούτε καν γλώσσα! Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και πολλή καλή διάθεση! Άλλωστε, όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μην είμαστε ίδιοι είμαστε όμως… ίσοι!

 

(Mε τη συνεργασία της παιδιάτρου Δρ. Βιβής Παναγοπούλου. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s