Ένα σπίτι γεμάτο υγεία!

Μπορεί οι αλλεργίες να είναι συνυφασμένες με τον ερχομό της Άνοιξης, στο χέρι μας είναι όμως να θωρακίσουμε το σπίτι μας κάνοντας κάποιες απλές, βασικές κινήσεις, οι οποίες έχουν τη δύναμη να μας χαρίσουν έναν όμορφο, καθαρό χώρο. Πρώτο μας μέλημα; Να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα της θερμοκρασίας στο σπίτι μας και να σταθεροποιήσουμε τις τιμές της υγρασίας στο εσωτερικό του. Ο λόγος; Η υγρασία μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην εμφάνιση της μούχλας, γεγονός το οποίο κρύβει αρκετούς -αόρατους, αλλά υπαρκτούς!- κινδύνους για την υγεία μας όπως π.χ. αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, άσθμα, ακόμα και εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Πώς μπορούμε να την πολεμήσουμε;

 • Μια διαρροή, κάποια ατέλεια σε τοίχους ή κουφώματα, ακόμα και κάποιο πρόβλημα στο κομμάτι των υδραυλικών μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Ρίχνουμε μια ματιά, λοιπόν, και προχωράμε στις σχετικές επιδιορθώσεις, αν κι εφόσον χρειάζεται.
 • Επιστρατεύουμε έναν αφυγραντήρα, προκειμένου να διατηρήσουμε τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας σε οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού (συμπεριλαμβανομένου και του μπάνιου μιας και αν δεν υπάρχει παράθυρο στο μπάνιο, η υγρασία παραμένει στον χώρο ακόμα κι αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού). Τα επίπεδα υγρασίας καλό είναι να μην υπερβαίνουν το 50%, ενώ η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-20ο
 • Αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού. Μάλιστα, καλό είναι να ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να σχηματίζεται ρεύμα. Προσοχή! Αν έχουμε αλλεργία στη γύρη, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να αερίζουμε το σπίτι μετά τις 9.00, μιας και οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές τις συγκεκριμένες ώρες.
 • Χρησιμοποιούμε πάντα απορροφητήρα όταν μαγειρεύουμε.
 • Μέχρι να ζεστάνει αρκετά ο καιρός, προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί όσον αφορά το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου, αν κι εφόσον υπάρχουν.
 • Αποφεύγουμε να τοποθετούμε την απλώστρα με τα βρεγμένα ρούχα
  μέσα στο σπίτι προκειμένου να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

Σκεφτόμαστε… αντιαλλεργικά!

Επόμενος στόχος μας είναι να θωρακίσουμε το σπίτι μας απέναντι στη σκόνη και τα ακάρεα που κρύβονται μέσα της, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση αλλεργιών. Κάποιες απλές συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε χωρίς κόπο, αλλά… με τρόπο!

 • Καλύπτουμε με ριχτάρια τους καναπέδες και τις πολυθρόνες μας, τα οποία φροντίζουμε να αερίζουμε και να πλένουμε συχνά.
 • Σκουπίζουμε, σφουγγαρίζουμε και ξεσκονίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους χώρους του σπιτιού μας.
 • Επιλέγουμε βιβλιοθήκες με τζάμι, προκειμένου να κρατήσουμε τη σκόνη μακριά από τα βιβλία και -κατ’ επέκταση- από τον χώρο μας.
 • Τινάζουμε χαλιά και κουρτίνες και φροντίζουμε πάντα να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά.
 • Φροντίζουμε για τον καθαρισμό των φίλτρων των κλιματιστικών μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα- ειδικά εάν τα χρησιμοποιούμε συχνά.
 • Επενδύουμε σε ένα ειδικό κλιματιστικό σύστημα για αλλεργικούς, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας τη γύρη.

 

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Οικία & Διακόσμηση»)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s