Ημέρα καθαριότητας η Μεγάλη Δευτέρα

Η πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού. Κάθε νοικοκυρά καθαρίζει το σπίτι απ’ άκρη σ’ άκρη, το «ντύνει» ανοιξιάτικα και το στολίζει με λουλούδια, πεταλουδίτσες, κοτοπουλάκια και κάθε λογής ανοιξιάτικα διακοσμητικά. Η συγκεκριμένη μέρα, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μυήσουμε τα μικρά μας στα μυστικά της… καθαριότητας. Έτσι, κρατάμε για εμάς και τον μπαμπά τις πιο «βαριές» δουλειές και στη συνέχεια μοιράζουμε αρμοδιότητες στα παιδιά μας! Μπορούν π.χ. να μαζέψουν τα παλιά τραπεζομάντιλα, να ξεσκονίσουν με το φτερό όπου δεν υπάρχουν εύθραυστα αντικείμενα, να συγυρίσουν το δωμάτιό τους και γενικά να προσφέρουν όπου χρειάζεται –και όπου μπορούν– τη βοήθειά τους.

Τι μαθαίνουν τα μικρά μας: Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στο συγύρισμα και την καθαριότητα του σπιτιού είναι πολύ σημαντική. Οι λόγοι; Μέσα από την όλη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν τα τακτοποιούν και να οργανώνουν το χώρο τους. Γίνονται πιο υπεύθυνα έχοντας αναλάβει –και διεκπεραιώσει– τη δουλίτσα που τους έχει ανατεθεί. Τέλος, μαθαίνουν να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους όταν και όποτε χρειάζεται.

Extra tip: Λίγη μουσικούλα ή ένα χαρούμενο τραγουδάκι μπορεί να κάνει την ώρα της καθαριότητας ακόμα πιο ευχάριστη και διασκεδαστική.

 

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s