Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα αβγά!

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Από γενιά σε γενιά το έθιμο των κόκκινων αβγών καλά κρατεί… Το ωραίο, μάλιστα, είναι πως πολλά παιδιά περιμένουν τη μέρα αυτή πως και πως. Λατρεύουν, βλέπετε, να βλέπουν τα πανεράκια του σπιτιού να γεμίζουν με τα παραδοσιακά κόκκινα αβγουλάκια, αλλά και με εκείνα τα πιο… «προχωρημένα» ροζουλιά, γαλάζια, κίτρινα, με αυτοκόλλητα ή χωρίς! Τελευταία λέξη της μόδας στον κόσμο των… βαμμένων αβγών; Τα οικολογικά χρώματα! Αυτά δηλαδή που παίρνουμε βράζοντας ζαρζαβατικά ή μυρωδικά – π.χ. σαφράν για το κίτρινο, μαϊντανό για το πράσινο, παντζάρια για το κόκκινο, κ.ό.κ.

Τι μαθαίνουν τα μικρά μας: Οι πιθανότητες να φτιάξει το μικρό μας το πιο κιτς αβγό είναι πολύ μεγαλύτερες από το να δημιουργήσει το αβγουλάκι των ονείρων μας. Όμως, όσο άσχημο και κακοφτιαγμένο κι αν είναι, για εμάς θα είναι το ομορφότερο αβγουλάκι του κόσμου! Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε το παιδί να συμμετάσχει στο έθιμο αυτό, όσο μικρό κι αν είναι. Μπορεί να μας βοηθήσει στο γυάλισμα των αβγών, να κολλήσει κάποια αυτοκολλητάκια, ακόμα και να διαλέξει τα χρώματα που θα βάλουμε σε κάθε καλαθάκι. Προσφέροντάς μας τη βοήθειά του, το παιδί αισθάνεται χρήσιμο, νιώθει αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του.

Extra tip: Ποτέ δεν παραλείπουμε να επαινέσουμε το μικρό μας τόσο για την προσπάθεια, όσο και για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s