Το εργαστήρι της Μεγάλης Τρίτης

Αναφερόμαστε στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που μπορούμε να στήσουμε τη συγκεκριμένη ημέρα. Στόχος μας; Να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα πασχαλιάτικα κουλουράκια –ή τα πιο αφράτα τσουρεκάκια– που έγιναν ποτέ! Αφού ξετρυπώσουμε τη συνταγή, η οποία μπορεί να είναι βαθειά χωμένη σε ένα από τα συρτάρια της κουζίνας μας, συγκεντρώνουμε τα υλικά (τα οποία θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί από την προηγούμενη μέρα), φοράμε τις ποδίτσες μας και ξεκινάμε την… παραγωγή! Όσον αφορά τα κουλουράκια, το σχήμα μπορεί να είναι ένα ή ακόμα και πολλά. Ας είναι καλά οι ειδικές φορμίτσες του εμπορίου οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε από καρδούλες μέχρι παπάκια! Μια πολύ καλή ιδέα, θα ήταν αφού τα ψήναμε, να τα στολίζαμε με ζαχαρένιο γλάσο στα παλ χρώματα της άνοιξης, δίνοντας έτσι, μια ακόμα πιο χαρούμενη νότα στις πιατέλες και στα πασχαλιάτικα καλαθάκια μέσα στα οποία θα τα στολίσουμε.

Τι μαθαίνουν τα μικρά μας: Μέσα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική οι μικροί σεφ μπορούν να μάθουν πολλά χρήσιμα πράγματα. Συγκεντρώνοντας τα υλικά μαθαίνουν να μετράνε κι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι σημαίνει «άδειο», τι «γεμάτο» και τι «μισό». Κατανοούν το «λίγο» και το «πολύ». Γενικά, δουλεύουν με τις ποσότητες, αλλά και τις υφές των τροφίμων – ολόκληρο, κομματάκια, λιωμένο, κ.λπ. Επίσης, η συγκεκριμένη δραστηριότητα μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τη διατροφική αξία των τροφών και τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ αυτών, π.χ. το βούτυρο έχει περισσότερα λιπαρά από το λάδι, κ.ό.κ. Τέλος, οι λιλιπούτειοι ζαχαροπλάστες μας επιστρατεύουν όλο το ταλέντο και τη φαντασία τους προκειμένου να διακοσμήσουν να κουλουράκια τους όσο πιο όμορφα μπορούν.

Extra tip: Μια καλή ιδέα –μέσα στο πασχαλιάτικο πνεύμα– θα ήταν το να φουρνίσουμε λίγα κουλουράκια παραπάνω για τους οικογενειακούς μας φίλους. Ένα καλαθάκι, λίγο διαφανές περιτύλιγμα και μια πολύχρωμη κορδέλα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να συνθέσουμε το δώρο μας και να το προσφέρουμε σε εκείνους που αγαπάμε.

 

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παιδί & Νέοι Γονείς» και στο happymom.gr)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s